Ne dorim să-ți oferim cea mai bună experiență! Folosim cookie-uri care ne ajută să personalizăm conținutul. Mulțumim pentru încredere!

Catifea - Caracteristici si utilizari

27.12.2020

Catifea - Caracteristici si utilizari

Catifeaua este cu siguranta unul din cele mai placute la atingere materiale textile de pe piata – un simbol , inca din cele mai vechi timpuri. Aceasta isi are originile cel mai probabil in Orientul Indepartat, desi exista mai multe atestari documentare diferite, mentionandu-se ca primi producatori de catifea Egipt, China si Irak.

Catifeaua este cu siguranta unul din cele mai placute la atingere materiale textile de pe piata – un simbol , inca din cele mai vechi timpuri. Aceasta isi are originile cel mai probabil in Orientul Indepartat, desi exista mai multe atestari documentare diferite, mentionandu-se ca primi producatori de catifea Egipt, China si Irak.

Catifeaua a fost considerata dintotdeauna o tesatura exclusivista, de lux, accesibila doar celor cu statut social inalt si potenti din punct de vedere financiar, fiind populara printre capetele incoronate ale lumii, al cercurilor de apropiati ai acestora si a nobilimii. Tesaturile fine de catifea erau utilizate pentru creatii vestimentare deosebite sau pentru decoratiuni si tapiterii de lux.

La inceput catifeaua era obtinuta doar din fire de matase naturala, prin incrucisarea a cel putin  doua tesaturi distincte, in straturi folosindu-se unul pentru baza si celalalt pentru suprafata, rezultatul final fiind materialul fin, moale si foarte placut la atingere. In combinatie cu matasea naturala se utilizau frecvent alte materiale scumpe ca mohairul si lana. Odata cu trecerea timpului in vederea optimizarii costurilor, au inceput sa se introduca treptat si alte materiale naturale, dar mai ieftine ca bumbacul sau canepa.

Momentul aparitiei catifelei sintetice ( poliester, nailon, vascoza si acetat ) in perioada imediat urmatoare inchieierii celui de-al Doilea Razboi Mondial, a transformat materialul exclusivist de alta data, intr-unul accesibil pentru toate buzunarele. Pentru o gama variata de culori si mix-uri de material accesati sectiunea https://www.latextile.ro/materiale-textile/catifea pe site-ul nostru. Preturile noastre variaza in functie de textura si compozitie.

In zilele noastre catifeaua este utilizata la scara mondiala de catre majoritatea producatorilor de imbracaminte, confectiile textile realizate fiind dintre cele mai variate. Materialul este utilizat pentru aproape orice gen de tinuta amintind aici top-uri, bluze, pantaloni, fuste, jachete, costume, salopete, rochii si multe altele.  Catifeaua este intrebuintata frecvent pentru design-ul interior cateva exemple fiind: tapiteria scaunelor, confectionarea huselor de mobilier, a fetelor de masa, pentru realizarea cuverturilor si a fetelor de perna.

De ce sa alegi acest material atat de versatil? Simplu! Pentru ca il poti purta indiferent de ocazie! Multa vreme tinutele ce includeau catifeaua sau erau realizate exclusiv din aceasta au fost considerate indraznete, elegante, o declaratie de feminitate. Un articol vestimentar din catifea parte a unei tinute office, o geanta de piele captusita cu catifea, o geanta plic – care se asorteaza cu orice in cadrul unui eveniment deosebit sau de ce nu? - chiar o pereche de tocuri cu catifea aplicata! Sunt foarte multe moduri in care o putem purta si intotdeauna vom primii aprecieri.

Nu uitati, catifeaua naturala este diferita de cea sintetica si o puteti recunoaste usor, fiind mult mai neteda si se conserva mult mai bine odata cu trecerea timpului. Cea mai buna asociere a catifelei este cu bijuteriile.

 

Blog materiale textile

Creat de sistem www.eshop-rapid.ro

NTJhYjFmNT