Tercot - Bumacul cu elastan
27.12.2020
O combinatie de materiale naturale si sintetice este destul de des intalnita in randul confectiilor textile, insa printer cele mai populare regasim tesatura de bumbac si elastan sau tercot-ul asa cum mai este cunoscut. Aceasta tesatura este foarte versatila, durabila, rezistenta la rupere si in acelasi timp comoda, indiferent de anotimp sau de mediul unde este purtata.
Tercot-ul este un material textil dur ce se utilizeaza cu preponderenta pentru confectionarea echipamentelor de lucru ca: salopete de lucru, combinezoane, pantaloni, camasi, veste, jachete si uniforme. Este alegerea ideala pentru confectionarea acestora, datorita rezistentei la uzura, a gradului de confort si mai ales a durabilitatii. Tercot-ul aduce impreuna calitatile oferite de fibrele naturale de bumbac, alaturi de sinteticele poliester / elastan, obtinand o tesatura cu adevarat competitiva in raport cu alte materiale textile. Datorita utilizarii acestui material, ca efecte imediate notam disparitia cutelor care ar putea sa apara in cazul folosirii exclusive a unei tesaturi din bumbac, ne bucuram in continuare de prospetimea pe care ne-o ofera purtarea unor fibre naturale la care adaugam o rezistenta foarte buna datorata fibrelor sintetice din compozitie.
Aceste fibre se combina armonios in tesaturi cu diverse compozitii, in functie de destinatia utilizarii. Tesatura mixta de bumbac / poliester / elastan se poate utiliza si in randul confectiilor textile uzuale, de dama si barbate pentru crearea unor tinute deosebite. Tesatura mixta se regaseste pe site-ul LaTextile.ro intr-o gama foarte variata, accesand link-ul urmator: https://www.latextile.ro/materiale-textile/bumbac-tercot. Din tesaturile existente in stoc, mentionam ca cele mai populare sunt cele uni, pe locul doi clasandu-se cele cu buline, flori si alte imprimeuri. In cadrul acestei sectiuni a site-ului nostru, sunt adaugate produse noi frecvent, astfel ca pot exista actualizari fata de postarea initiala.
Chiar daca nu sunt utilizarile sale principale, vrem sa aducem in discutie si alte moduri in care putem sa utilizam eficient tercot-ul, dupa cum urmeaza:
- Utilizarea tesaturii mixte pentru copertine / prelate, huse, sezlonguri, fete de masa, draperii, dulapuri si spatii de stocare din material textil
- Mastile textile ( reutilizabile ) de protectie impotriva prafului si nu numai
- Accesorii casnice unde rezistenta materialului este esentiala: sorturile de bucatarie, manusi, bavete pentru cei mici, sacose, genti si rucsaci – lucrate manual sau cu ajutorul masinii de cusut
- Tinute comode si rezistente pentru intreaga familie
- Pentru tinutele de ocazie, atunci cand vrem sa atragem toate privirile, mentinand in acelasi timp hainele exact asa cum le-am imbracat. Tercot-ul este o alegere excelenta pentru a confectiona Rochii, Bolero-uri, Jacheste si Veste pentru evenimentele speciale.
Un alt tip de tercot folosit cu regularitate este cel cu proprietati de impermeabilitate. In cazul acestui material, regasim mai multe variatii alte compozitiei fibroase, insa important de stiut este ca Poliesterul se utilizeaza la exterior, iar partea naturala de bumbac, pe interiorul tesaturii.
Pentru a face tercot-ul mai comod de purtat ( mai ales de catre cei mici ) putem lua in calcul atasarea unei captuseli din 100% bumbac, poliester fin ori vatelina.